Adrian Furnicã

Iertarea...

Cu toții rostim rugăciunea zicând: <și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.> (Matei 6, 12). Adesea ne spunem mecanic rugăciunile, fără atenție la conținutul lor. Stiu o întâmplare petrecută la Sihăstria. Părintele Cleopa, ieșit în fața smeritei sale chilii, a început să vorbească oamenilor. Dintre pelerini, o credincioasă își ridică glasul, rugându-l pe luminatul călugăr să o învețe cum să procedeze, căci, având un litigiu din pricina unui petic de pământ, nu reușea să se împace cu megieșii săi, iertându-i. Cu vorba ca de tunet, înțeleptul duhovnic îi răspunse: . întrebă nedumerită pelerina. Spășită, femeia puse capul în pământ, gândindu-se, probabil, că de câte ori rostise își ceruse, de fapt, pedeapsa pentru neputința de a se fi împăcat cu hotarnicii.
Cutremurător! Nu primim iertare dacă ne dovedim incapabili s-o dăm. În măsura în care ne place să avem vrăjmași, Îi cerem lui Dumnezeu să ni Se arate dușman. Sunt cuvinte grele, dar veridice căci Mântuitorul Hristos nu glumea, nici nu arunca vorbe în vânt. De am reflecta în fiecare zi la posibilitatea ca Dumnezeu să ne devină adversar, prin propria noastră rugă, cred că am ezita să mai rostim Rugăciunea Domnească, iar dacă am face-o, am sări cu siguranță cererea a cincea. Oare din ce pricină Domnul a condiționat iertarea Lui de cea acordată de noi celor care ne-au făcut vreun rău voit sau inconștient? Răspunsul ni-l oferă Sfântul Maxim Mărturisitorul: . Așa stând lucrurile, vom fi tentați să rostim mai ușor:
Ce simplu ar fi să spui: Însă Domnul cunoaşte superficialitatea omului, tendința de a înșela. Câți nu mărturisesc duhovnicului: , dar în realitate continuă războiul cu semenii deveniți inamici, alimentând răutatea, invidia, răzbunarea. Omeneşte vorbind, ne vin multe necazuri, supărări, jigniri din partea apropiaților. În deplină sinceritate cu noi înşine, fiecare trebuie s-o recunoaştem răspicat: , căci și noi, la rândul nostru, poate am gresit sau am urât. Cu toate acestea, unii mărturisesc, cu inconștiență faptul că nu dușmănesc pe nimeni. Tăgăduind adevărul la spovedanie, aparenţa se vădește favorabilă celui ce a încercat să-L înșele pe Tatăl Ceresc: duhovnicul îi dă dezlegare pentru împărtășanie. Cu orgoliu, va păși țanțoș către dumnezeiescul potir, iar slujitorul altarului îi va da cereasca hrană, Sfântul Trup şi Sfântul Sânge al Domnului. Cunoscuții îl vor aprecia: Amară înșelare! Hristos nu Se lasă , nici păcălit. De aceea a rostit: (Matei 18, 35). Ce presupune iertarea din inimă? Părinții duhovnicești ne învață că ea nu trebuie să fie o simplă declarație, formală ori conjuncturală. implică o participare totală a ființei omenești în a șterge răul sau supărarea din toată ființa. Iertarea adevărată trebuie să coboare în suflet iubirea și puterea de a ne ruga pentru cei ce ne-au săvârșit sau ne-au dorit răul.Ca să putem uita definitiv faptele sau vorbele ce ne-au lezat, trebuie să ne asumăm o luptă lăuntrică, o răstignire a poftei de răzbunare, a ispitei de a riposta la răutate cu răutate. Ce-i drept, nu-ţi vine ușor să-i ierți pe cei care, poate, ți-au distrus viața. Dar, dacă Domnul a cerut aceasta, cu siguranță că se poate împlini, căci El nu a împovărat ființa umană cu cereri utopice. Iar dacă, la început, nu reușim să îndeplinim porunca, să-L rugăm pe Hristos să ne ajute. La ceea ce noi nu izbutim, să-L chemăm pe El să pună umărul. Numai așa vom simţi cum sufletul nostru înviază din legăturile păcatelor, ale egoismului şi mândriei, căci, iertarea sinceră a greşelilor altora întrezărește o șlefuire a sufletului nostru după iubirea milostivă a Domnului nostru Iisus Hristos. Să-I cerem Lui să ne dăruiască puterea sau virtutea de a ierta pe alţii aşa cum Dumnezeu ne iartă pe noi.
Așadar, când ne simţim tentați să nu iertăm, să ținem mânie, să ne răzbunăm, bine ar fi să ne amintim de cuvintele Mântuitorului Hristos: (Matei 18, 32-33). Să ne cutremurăm de sentința rostită în aceeași pildă evanghelică, gândindu-ne că ar putea fi pronunțată pentru noi: <Și mâniindu-se stăpânul lui, l-a dat pe mana chinuitorilor, până ce-i va plăti toata datoria. Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, daca nu veți ierta - fiecare fratelui său - din inimile voastre> (Matei 18, 34-35).

Nici un comentariu pentru acest articol

Lasa un comentariu
Nume (obligatoriu)
Email (obligatoriu - nu se publica)

cod securitate Cod securitate



Alte articole:

  1. Citi prieteni aveti de fapt ?
  2. Rãzbunarea lui Adrian Pãunescu
  3. "Nu se poate aşa o medalie"
  4. Usurinta de a injura
  5. 40% mediocritate prin lege
  6. Gind pentru un fost prieten
  7. Doamnelor si domnilor profesori, respect !
  8. Dati-mi inapoi Drumul Taberei
  9. Cea mai tare scoala de business in IT
  10. Nevoia de revolta
  11. Drumul Taberei port la Marea Neagra !!
  12. Mă numesc Eva, am 4 ani şi sunt bolnavă de leucemie. VREAU SĂ TRĂIESC
  13. Morcovul Ipotetic
  14. Guvernarea nu e concurs de frumuseţe
  15. Taxe contra demisie
  16. Dorul de motoreta Mobra
  17. Cum să devii chior in ţara orbilor
  18. Să guverneze ăştia peste malluri
  19. Maşina şi viaţa sexuală
  20. O campanie cu miros de hazna

        Ultimele articole

        Ultimele comentarii